Thursday, June 10, 2010

here comes the new evolution....

kawasaki zx2r 1997 jadi yamaha yzf r6 2009!!

setelah menunggu hampir sebulan lebih untuk melihat hasil custom moto sy ni, akhirnya siap jgak... ambil masa lama tu, sebabnya mencari lampu ori, order windscreen, fariring, dan custom tank.. tapi alhamdulillah, sy sgt berpuas hati setelah siap nih.. So apa lagi, jom kita tgk review sikit..!!



front view zx2r yg dah siap custom (lampu depan, center panel, fairing, dan windscreen ori R6)





















kalau anda perasan, mudguard depan ni pun dah diubah, sy pakai R6 2009 jugak.. so tayar tak ada masalah kalau nak pakai saiz 120, memang tak sangkut.

















seat depan dan belakang tu, buat sendiri.. tapi ambik cutting R6 2007.












back view moto ni.. (boleh tengok tank tu dah diubah suai menjadi lebih lebar)




















lampu belakang pun pakai ori R6.




tayar belakang pakai Battlax BT021, saiz 160/70/18.















hugger maybe nak custom, tak pakai yang ori zx2r. Nak pakai model apa, kita tunggu nanti......












body dah jadi tinggi sebab dah jack monoshock belakang, pastu dah naikkan fork depan. rim masih pakai yang standard, tapi maybe nak tukar pakai cbr400 punya nanti.. (pasal rim tu, masih dalam perbincangan dengan pomen motor)




side view.. convert masuk fairing depan R6 2009, belakang R6 2007. muffler pulak custom bagi dongak 60 degree ke atas, dan manifold dah potong dalam 2 inci. bentuk sporty dan bunyi garang..

kalau check kat Internet, try tengok "R6 2008 Blue". sy pakai color scheme design tu..










hose pipe kat tank tu dah di remove.. bleh nampak dari sini, cmna lebar tank yg dah custom ni, dah jadi ala-ala tank 600cc gitu, hehe..













oleh sebab dah custom jadi model 2009, so speedometer pun sy tukar jugak la, kasi advance sikit.. boleh zoom in tengok meter tu, sy pakai Koso RX2, made in Taiwan. Untuk yg berminat, harga boleh dapat dalam rm780 di pasaran..






So, jom kita buat kira-kira tentang kos untuk custom jadi sebijik R6 ni..

fairing Yamaha R6 RM 1,900
lampu depan RM 1,300
lampu belakang RM 200
windscreen RM 120
meter Koso rx2 RM 780
upah pasang meter RM 200
custom tank R6 RM 400
upah pomen RM 1,300

TOTAL COST RM 6,200

So kalau berminat nak custom, boleh call or mesej sy 017-5107572 untuk bincang design apa yang sesuai untuk motor anda. -panggil sy Pelam jer, :D

10 comments:

Adune June 20, 2010 at 8:34 AM  

Cool bro... the BEST custom ZXR stakat ini...
Brapa lama amik masa nk buat cenggini kalo part suma dah cukup?

Satu lagi x nk try buat project ZXR convert GSXR 750 ke?

hafiz July 8, 2010 at 7:53 PM  

cun moto nih...nak tanya skit, bila da jack monoshock dan naikkan fork depan, ada tak rasa mcm tak balance time amik kona??just nak tau, teringin gak buat camni..

Tronz September 13, 2010 at 1:13 PM  

Kalo nak custom frm tank to tail jer bole?

harith314 September 24, 2010 at 5:04 AM  

salam bro.. saya rashid.. nak tanya... kalau nak mintak convert FZ150i kepada R6 agak2 bape... kalo pasang fairing dlu ke.. berminat jugak bro.. ni e-mail and no saya... wert0504@yahooo.com 013-4541237

wtsiong87 April 18, 2011 at 9:47 PM  

boleh pass road block keh?

seri bambu August 2, 2011 at 12:57 AM  

bro kalau ada gambar lama moto yang dh siap ni lg terbaik bro...

ZZRians February 15, 2012 at 12:46 AM  

Saya ada ZZR1100 tahun 1991. Puas sy surf internet tengok ada tak org convert jadi model yg terkini ...ada apa2 cadangan? Boleh contact saya kat e-mail : amyzaydee@gmail.com

zalie February 28, 2012 at 8:38 AM  

nak convert zxr750 p2 model ke zx10...kos bape dan berapa lama masa diambil....hubungi email saya ....zaliesaid@gmail.com

Prince Ace September 20, 2012 at 10:49 PM  

salam encik pelam..klu untuk fz150i convert r6 agak2 total kos brapa ? sy berminat sgt nk buat mcm nie..this is my email : syafiq_akmal91@yahoo.com

Musang February 14, 2013 at 6:50 AM  

salam bro kalau zzr 250 boleh custom jugak ke , boleh email pada saya nadzri.aic@gmail.com

Post a Comment

Followers

Text

  ©Maintain by Trimax Creation.